

خیلی از کسانی که از سگ نگهداری میکنن، طرفدار قلاده ضد کک و کنه هستن چون دیگه لازم نیست هر ماه پشت سگشون پماد بمالن یا درگیر استفاده از قرص باشن. این قلاده ها، برخلاف پماد که روی بدن سگ مالیده میشه، دور گردن باقی میمونه. درسته که مواد فعال موجود در قلاده به مرور زمان روی بدن سگ پخش میشه اما خود قلاده سر جاش باقی میمونه و منجر به بروز حساسیت در سگ ها میشه. حساسیت تماسی و تنفسی از جمله شایعترین علائم مربوط به استفاده از قلاده های ضد ککه اما در موارد حاد، منجر به مرگ میشه. در ادامه با علائم حساسیت به قلاده ضد کک و کنه در سگ ها و درمانش بیشتر آشنا میشین.
سالهاست که از قلاده های ضد کک برای جلوگیری از ابتلای سگ ها به کک استفاده میشه. طی این سالها، کیفیت این قلاده ها بالا رفته اما بعضی از سگ ها به محصولات موجود در بازار حساسیت دارن. اگه فکر میکنین سگ شما به خاطر استفاده از قلادۀ ضد کک دچار حساسیت شده، فوراً قلاده رو از گردنش خارج و به دامپزشک مراجعه کنین.
ممکنه حساسیت به قلادۀ ضد کک در سگ ها خفیف یا شدید باشه. از جمله علائم این وضعیت میشه به موارد زیر اشاره کرد:
احتمال مسمومیت در اثر استفاده از قلادۀ ضد کک هم وجود داره. در صورت مشاهدۀ این علائم یا وضعیت حاد در سگ ها، فوراً قلاده رو از گردن خارج کنین و با دامپزشک تماس بگیرین. در بدترین حالت، اگه سگتون به موقع تحت درمان قرار نگیره، به خاطر استفاده از قلادۀ ضد کک جونش رو از دست میده.
چرا مصرف قلاده های ضد کک متداوله و یک روش پرطرفدار برای جلوگیری از ابتلای سگ به کک تلقی میشه؟ چون طرز استفاده از این قلاده ها راحته. شما میتونین بعضی از این قلاده ها رو بدون نسخه از داروخانه تهیه کنین اما بعضی از محصولات ضد کک و کنه فقط در دامپزشکی به فروش میرسه.
مواد فعال موجود در برندهای مختلف با هم فرق داره. از جمله شایعترین مواد فعال در قلاده های ضد کک میشه به آمیتراز (amitraz)، پیرترین (pyrethrins)، ارگانوفسفات (organophosphates) یا کاربامات (carbamates) اشاره کرد. علائم حساسیت در لحظه، ظرف چند ساعت یا چند روز ظاهر میشه. وقتی قلادۀ ضد کک دور گردن سگ قرار میگیره، سیستم ایمنی به مواد موجود در قلاده به چشم تهدید نگاه میکنه و بدن تلاش میکنه تا از خودش محافظت کنه. در نتیجه، علائم شبیه به حساسیت در سگ ظاهر میشه.
در بدو ورود به دامپزشکی، دامپزشک سگ شما رو معاینه میکنه تا متوجه هرگونه ناهنجاری در علائم حیاتی بشه و علائم بالینی رو تشخیص بده. اگه دامپزشک متوجه علائمی مثل سرفه، خس خس یا سایر مشکلات تنفسی بشه، سراغ عکسبرداری میره تا هر گونه علت بیرونی علائم، مثل ذاتالریه یا برونشیت، رو بررسی و رد کنه.
آزمایش خون در بررسی وضعیت اندام داخلی به دامپزشک کمک میکنه. آزمایش CBC و پنل شیمی خون، اطلاعات مورد نیاز برای معاینۀ دقیق رو در اختیار دامپزشک قرار میده. آزمایش حجم سلولهای متراکم به تشخیص وضعیت هیدراسیون کمک میکنه. در صورت نیاز، دامپزشک آزمایش ادرار مینویسه تا عملکرد کلیه مورد بررسی قرار بگیره.
اگه دامپزشک متوجه جوش یا التهاب پوستی بشه، از پوست سگ نمونهبرداری میکنه تا احتمال رشد باکتری یا انگل رد بشه. گاهی استفاده از قلاده باعث میشه پوست دور گردن خارش بگیره یا دچار ریزش مو بشه.
حتماً باید بلافاصله قلاده رو از دور گردن باز کنین. روش درمان به علائم سگ شما بستگی داره. در صورت مشاهدۀ مشکل تنفسی، فوراً از دستگاه اکسیژن استفاده میشه.
در صورت ریزش مو یا التهاب از پماد یا کرم برای بالا رفتن سرعت درمان استفاده میشه. گاهی دامپزشک پیشنهاد میکنه بدن سگتون رو با شویندۀ ملایم شستشو بدین تا دارو و مواد قلاده از روی موی سگ پاک بشه.
برای کاهش ورم، خارش، کهیر یا سایر علائم حساسیت آنتی هیستامین تجویز میشه. چند داروی دیگه برای درمان خارش وجود داره اما در واقع این داروها روی علائم سرپوش میذارن. اگه ریشۀ مشکل رو درمان نکنین، علائم ادامه پیدا میکنه.
هر چقدر زودتر دست به کار بشین و مراقبت درمانی رو شروع کنین، شانس بهبودی بالا میره. بعضی از سگ ها بعد استفاده از قلادۀ ضد کک دچار حساسیت خفیف میشن اما علائم حساسیت در بعضی از سگ ها شدید و مرگباره. بعد از باز کردن قلاده و شستشوی مواد از روی بدن سگ، دامپزشک علائم رو درمان میکنه و مراقبتهای لازم رو انجام میده. اگه خیلی زود به دامپزشک مراجعه کنین، بهبودی کامل حاصل میشه. اگه درمورد استفاده از قلادۀ ضد کک سوال دارین یا دو به شک هستین، با دامپزشک مشورت کنین تا به کمک هم، به بهترین برنامۀ درمان برای سگتون برسین.
اولین نفری باشین که دیدگاه خود را می نویسد.