

آلرژیهای محیطی در سگها نسبت به گربهها شایعتره و معمولاً بین سنین 1 تا 3 سالگی آلرژیشون شروع میشه. این واکنشها زمانی اتفاق میفته که سیستم ایمنی سگ نسبت به یه مادهی خاص یا حتی یه مادهی معمولی حساس باشه. سگهایی که مبتلا به آلرژیهای محیطی هستن، معمولاً از نظر ژنتیکی، زمینهی ابتلا به نوع مزمن اون رو هم دارن.
علاوه بر این، بعضی از نژادها مثل: رتریورها، تریرها، باکسرها، دالماسیها (دالمیشن)، بولداگها، ژرمن شپردها، بیگلها و ستر ایرلندیها بیشتر از نژادهای دیگه مستعد ابتلا به این نوع آلرژی هستن.
شایعترین آلرژنهای (Allergens) محیطی که سگها رو تحت تأثیر قرار میدن، عبارتند از:
برخی از این محرکها فصلین و تو زمانهای خاصی مثل فصل بهار که گیاهان گردهافشانی میکنن، خیلی زیاد میشن. خیلی از ما انسانها با عوامل تشدیدکنندهی حساسیتهای فصلی آشنایی داریم. اونها هم برای ما و هم برای سگهامون آزاردهنده و عذاب آورن. از اونجایی که سگها وقتهایی رو هم بیرون از خونه میگذرونن، اصلاً نمیتونیم مانع تماس اونا با بعضی از محرکها بشیم.
همانطور که بدن سگ آلرژنهای مزاحم رو دفع میکنه، یه سری علائم آزاردهندهای ظاهر میشن. شایع ترین علائم مربوط به پوسته که نهایتا به درماتیت آتوپیک (Atopy) منجر میشه . آتوپی، التهاب پوست و خارش شدید ناشی از آلرژنهاست. از اونجایی که سگ از بروز این علائم خیلی اذیت میشه، ممکنه سعی کنه با جویدن زیاد، گاز گرفتن و لیسیدن اونها رو تسکین بده. همین روشهای خود تسکینی که سگ برای آروم کردن خودش انجام میده، میتونه باعث ریزش مو یا زخمهای باز بشن که در صورتی که به موقع و درست درمان نشن، ممکنه عفونی بشن.
اندامهایی که معمولاً تحت تأثیر آتوپی قرار می گیرن عبارتند از:
اگر سگ تون علائم درماتیت آتوپیک رو داره، حتماً با دامپزشکتون مشورت کنین. در طول معاینه، متخصصان بهداشت و سلامت تاریخچهی پزشکی کامل سگ تون رو بررسی کرده و در مورد علائم باتون صحبت میکنن، در صورت مشکوک بودن به آلرژیهای محیطی، دامپزشک احتمالاً کارهای زیر رو توصیه میکنه:
* تست آلرژی داخل پوستی سگها دقیقا مثل آزمایشیه که روی انسان انجام میشه. مقادیر کمی از آلرژنهای رایج به زیر پوست تزریق میشه و دامپزشک منتظر دیدن واکنش آلرژیک به یک یا چند مورد از اونها میمونه.
وقتی که آلرژن مشخص شد، قدم بعدی درمان و کاهش حساسیته. این شامل تزریق منظم مواد آلرژیزا به سگ برای حساسیتزدایی (desensitize) از سیستم ایمنی بدن اونه. این درمان ممکنه شش ماه تا یه سال طول بکشه، تحقیقات نشان داده که این نوع درمان فقط روی 60 تا 70 درصد سگها موفقیتآمیزه.
*دامپزشکتون ممکنه آنتیهیستامینها یا کورتیکواستروئیدها رو تجویز کنه تا خارش و مشکلات مربوط به اون رو کاهش بده. اسپریها و کرمهایی دیگهای هم برای کاهش علائم خارش تو بازار هست که بدون نسخهی دامپزشک هم میتونین تهیه و مصرف کنین.
از اونجایی که آتوپی یه بیماری مزمن برای سگها محسوب میشه، پس اون حیوون باید تا آخر عمرش تحتنظر باشه تا بتونین آلرژی اون رو کنترل کنین. با این حال، یه سری راهکار وجود داره که شما میتونین با استفاده از اونها، به سگتون کمک کنین تا احساس راحتی بیشتری کنه:
* طبق توصیه متخصص سلامت و بهداشت، بهطور منظم سگتون رو پیش دامپزشک ببرین تا شرایطش رو از نزدیک ببینه.
* اگه سگتون نسبت به گرده (pollen) یا گیاهان آلرژی داره، سعی کنین تو ماههای تابستتون در و پنجرهها رو ببندین و کولر گازیتون رو روشن کنین.
* هر سه تا هفت روز یه بار، سگ تون رو با شامپوی ضد حساسیت یا شامپوی درمانی (medicated shampoo) بشورین.
* هنگام استفاده از جاروبرقی، سگتون رو از اتاق بیرون کنین.
* بهطور منظم فیلتر دستگاه تهویهی خونتون رو عوض کنین.
* وقتی سگ تون از بیرون میاد خونه، بدنش رو پاک کنین تا گرد و غبار، گرده، علفهای هرز و دونههای گیاهان ازش جدا بشن.
* بعضی از دامپزشکان دوزهای منظم اُمگا 3 رو توصیه میکنن که یه مکمل عالی برای سلامت پوست و مو هست. اگه دامپزشکتون هنوز این مکمل رو برای سگتون تجویز نکرده، میتونین ازش بپرسین که آیا این مکمل برای سگتون مناسبه یا نه.
آلرژیهای محیطی در سگها خیلی آزاردهنده و عذابآوره و تو اکثر موارد باعث درد و حتی عفونت میشه. اگه نگرانین که یه وقت سگتون دچار آلرژیهای محیطی بشه، بهتره با دامپزشکتون تماس بگیرین تا راهنماییتون کنه؛ همچنین برای افزایش آگاهی و اطلاعات بیشتر در مورد آلرژی سگ ها میتونین یه سری به وبلاگ Kindwell بزنید و از مقاله، پادکست و ویدیوهای ارسالی استفاده کنید و تجربه خودتون رو در مورد آلرژی و نحوه سگتون با ما درمیون بزارید.
اولین نفری باشین که دیدگاه خود را می نویسد.