

کایندول عزیز،
من شش ماه پیش یه اشپیتز ۶ ساله به سرپرستی گرفتم. به شدت تحت خشونت و بیتوجهی قرار گرفته بود و طی این شش سال تو شرایط بدی قرار داشت. دیگه لازم نیست بگم وقتی گرفتمش، باید همه چیزو از اول بهش یاد میدادیم. خیلی پیشرفت کرده و شخصیت شیرینی داره. با اینکه ۱۸۰ روز میگذره، هنوز خیلی مضطربه. حتی وقتی کنار منه هم نگرانه. بالاخره قبول کرده از دست من تشویقی بخوره ولی خیلی محتاطه، انگار منتظره کتکش بزنم. تو خونه دنبالم راه میافته و قلادهش رو نمیکشه ولی بیشتر دوست داره بهش نزدیک نشیم. سوالم اینه که چطوری بهش یاد بدم حداقل بشینه، بمونه و چیزهای ساده رو به خاطر بسپره؟ اصلاً با غذا انگیزه نمیگیره و اگه ترسیده باشه، به پنیر هم نه میگه. نمیخوام زورش کنم ولی میخوام چیزهای ابتدایی رو یاد بگیره تا خودش به خطر نیفته. میشه لطفا تو بالا بردن اعتماد به نفس و جلب اعتماد سگ ترسو ی من کمکم کنین؟
مامان اشپیتز عزیز،
چقدر خوبه که میخواین رفیق پشمالوتون پیشرفت کنه. برای ما آدمها یه عمر طول میکشه تا به ترسهامون غلبه کنیم؛ سگ ها هم همینطورن. برای بالا بردن اعتماد به نفس و جلب اعتماد سگ ترسو بهتون چند راهکار مختلف پیشنهاد میکنم. تمرین و تکرار و صبر کلید کار کردن با یه سگ ترسوئه. با توجه به سوالی که پرسیدین و اطلاعاتی که بهم دادین، میدونم حاضرین برای کمک به سگ تون هر کاری از دستتون برمیآد انجام بدین.
موقع تمرین و آموزش به سگ تون قلاده و لیش ببندین تا اگه حواسش پرت شد یا سعی کرد به یه سمت دیگه بره، راحت راهنماییش کنین. اگه موقع تمرین بهش قلاده نبندین و اون به یه سمت دیگه بره، فرصت یادگیری از دست میره.
از این دو روش برای تشویق رفتار خوب استفاده میکنیم. اگه به درستی این کارو انجام بدین، سرعت یادگیری بالا میره. زمانبندی خیلی مهمه و دقیقاً همون لحظه که سگ دستور رو اجرا کرد، باید از کلیکر و کلمه «آره» استفاده کنین. اگه از کلیکر استفاده میکنین، فقط وقتی کامل رفتار مورد نظرو اجرا کرد، صداش رو در بیارین و بعد وقتی سگ تون ۸۰٪ مواقع دستور رو انجام میده، کلیکرو کنار بذارین.
اگه نمیخواین از کلیکر استفاده کنین، به جاش از کلمه «آره/آفرین» کمک بگیرین تا نشون بدین سگ تون کار درستی انجام داده. این روش تا آخر عمر سگ تون با شماست.
تا وقتی سگ تون برای خوردن غذای مخصوصش هیجان و انگیزه داره، توصیه میکنم از این غذاها به عنوان تشویقی و برای آموزش استفاده کنین. خیلی از تشویقی ها پر از کالری و مواد شیمیایی هستن تا طعم و بوی بهتری پیدا کنن. اگه از غذای مخصوص سگ استفاده کنین، برای رسیدن به غذا تلاش میکنه که امر مثبتیه. تازه لازم نیست خرج اضافه کنین.
اگه سگ تون به غذا توجه نشون نمیده، پیشنهاد میکنم از تشویقیهای کوچیک در طعمهای مختلف مثل گوشت مرغ و بره استفاده کنین.
اگه سگ تون از چیزی مثل آدمها، سگ ها، سطل زباله، دوچرخه و غیره میترسه، اول بین این موارد و غذا تو ذهن سگ ارتباط ایجاد کنین تا با دیدن این محرکها، واکنش مثبت نشون بده.
برای بالا بردن اعتماد به نفس، از داخل خونه شروع کنین تا تعداد چیزهایی که حواسش رو پرت میکنه تا جای ممکن کم باشه. بعد از اینکه سگ تون حداقل در ۹۰٪ مواقع به دستورات شما جواب داد، کمکم ببرینش بیرون.
روشهای مختلفی برای ایجاد اعتماد به نفس هست. من روی دو مورد تمرکز میکنم و پیشنهادم اینه اول با این دو روش شروع کنین.
مطمئنم با بچههای خجالتی آشنا هستین که از تماس چشم دوری میکنن. سگ های ترسو هم همینطورن. درسته که بعضی از سگ ها ترسو نیستن و تماس چشمی هم برقرار نمیکنن اما دلیل برقرار نکردن ارتباط چشمی اینه که کسی بهشون جایزه نداده تا این کارو انجام بدن. برای همین از ارتباط چشمی شروع میکنم.
سگ ها برای دستور گرفتن و نشون دادن ترس باید از ارتباط چشمی کمک بگیرن. مخصوصاً اگه سگ تون با بستن قلاده مشکل داره و از محرک محیطی میترسه، خیلی مهمه که ارتباط چشمی رو بلد باشه. پیشنهاد میکنم بین محرک ترسناک و غذا ارتباط برقرار کنین تا رابطه مثبتی بین این دو مورد شکل بگیره. بدین ترتیب، رابطه مثبتی بین سگ و صاحب برقرار میشه.
برای آشنا شدن سگ با ارتباط چشمی، هر بار به چشمهاتون نگاه کرد، بهش جایزه بدین.
چطور باید این کارو انجام بدیم؟
خارج از جلسات آموزش هم بعد از هر بار تماس چشمی به سگ تون جایزه بدین تا کاملاً یاد بگیره. بعد از اینکه ۸۰٪ راه رو رفتین، کمکم فاصله تشویقیها رو بیشتر کنین.
همونطور که قبلاً گفتیم، تمرین دادن به سگ ها خارج از فضای خونه بیشتر حواسشون رو پرت میکنه. پس حواستون به سگ باشه و هر وقت بهتون نگاه کرد، با گفتن «آره» تشویقش کنین یا بهش جایزه بدین.
بعد از اینکه تعداد دفعات تماسهای چشمی بیشتر شد، ابتداییترین موارد مربوط به مطیع بودن رو بهش یاد بدین.
یه روش عالی دیگه برای بالا بردن اعتماد به نفس سگ تون اینه که از کاسه بهش غذا ندین. عجیبه، نه؟ پیشنهاد میکنم از غذا یا نصف یه وعده برای آموزش تماس چشمی استفاده کنین و نصف دیگه رو داخل محفظه توزیع غذا بریزین. وقتی از کاسه به سگ تون غذا بدین، هیچ تلاشی براش نمیکنه.
وقتی سگ تون از ظرف توزیع غذا استفاده کنه، با هر لیسی که به غذا میزنه، در واقع به خودش جایزه میده و اینطوری اعتماد به نفسش بالا میره چون خودش داره همه کارها رو انجام میده.
خیلیها از این روش مطمئن نیستن ولی به چشم دیدم که اعتماد به نفس سگ ها بعد از انجام این کار بالا میره.
باید با سگ های ترسو مدارا کنین و صبور باشین. اینکه چند روز یه روش رو امتحان کنین، باعث نمیشه سگ تون یاد بگیره و بفهمه چی ازش میخواین، پس صبور باشین. اول به سگ تون یاد بدین ارتباط چشمی برقرار کنه و از کاسه غذا نخوره. بعد میبینین که کمکم اعتماد به نفسش بالا میره. باز هم میگم این روشها فقط دو مورد از راهکارهای مختلفیه که میشه انجام داد. کلی روش دیگه وجود داره اما این دو راهکار، جزو روشهای اولیه و مورد علاقه منه.
به نظر من تمرین روزانه، ساختار یا روتین، فرمان برداری، تکرار و صبر از ارکان اصلی برای شاد و سالم بودن همه سگ هاست. یادتون باشه کار تربیت سگ تمومی نداره. امیدوارم این نکات به بالا بردن اعتماد به نفس و جلب اعتماد سگ ترسو شما کمک کنه. اگه سوالی داشتین با ما تماس بگیرین.
اولین نفری باشین که دیدگاه خود را می نویسد.